Kindertekening als uitdrukkingsmiddel | WK (World Kids)

Voor jonge kinderen is tekenen een van de meest gebruikte manieren om zich uit te drukken. Bovendien worden veel klinische beoordelingstechnieken voor kinderen gebaseerd op de analyse van tekeningen. Daarom wordt het beschouwd als een weerspiegeling van emotionele dynamiek en voortgaande cognitieve ontwikkeling.

kindertekening als uitdrukkingsmiddel

Kinderen ontwikkelen grafische vaardigheden niet alleen door ouder te worden, maar ook door hun mentale vermogens te ontwikkelen. Als je de tekeningen van hetzelfde kind op verschillende leeftijden vergelijkt, kun je hun vooruitgang in cognitieve en representatieve vaardigheden duidelijk beoordelen. Het vermogen om handmotorische vaardigheden, de ontwikkeling van het zicht en hand-oogcoördinatie te beheersen, is essentieel voor een succesvolle ontwikkeling van tekenvaardigheden bij kinderen.

Taalontwikkeling speelt hierbij een belangrijke rol. Kinderen kunnen bijvoorbeeld objecten tekenen waarvan ze de naam nog niet kennen, maar wanneer ze zich bewust worden van de werkelijkheid zullen ze dit vaak weergeven in hun tekeningen. Zo kan een kind bijvoorbeeld tekenen dat het zijn broertje in de buik van zijn moeder ziet, alsof de buik transparant is. Kortom, tekeningen zijn een reflectie van het begrip van kinderen van de wereld om hen heen.

Kindertekening als uitdrukkingsmiddel

Tussen vijf en zeven jaar evolueert de kindertekening naar een ovale vorm met meer details. Tussen vier en zes jaar zijn ruimtelijke relaties nog niet volledig in beeld, dus figuren worden naast elkaar getekend op basis van nabijheid of volgorde.

Pas op achtjarige leeftijd ontwikkelden kinderen het besef van ruimtelijke elementen van het “Euclidische” type, waarbij hun begrip van dimensies, afstanden en perspectief tussen verschillende elementen toenam.

Ontdek de emotionele ontwikkeling van kinderen door de studie van grafische technieken zoals lijnvoering, maatvoering, kleuren, lijngebruik en hoeken vanuit een psychoanalytisch perspectief. Meer dan alleen kwantitatieve parameters, leer hoe deze kwalitatieve aspecten het begrip van een kinderlijke psyche kunnen verbeteren.

Bekijk meer  Kindertekeningen: 3 dingen die je moet weten | WK (World Kids)

Leer meer over mentale retardatie, psychose, obsessief-compulsieve symptomen en posttraumatische stressstoornis. Bovendien kun je ook emotioneel ongemak afleiden uit de zorgvuldige analyse van hun tekeningen, dat op geen enkele andere manier wordt uitgedrukt of gecommuniceerd.

Het beoordelen van de tekenvaardigheid van een kind kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen. Dit is vooral nuttig als het wordt vergeleken met de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. Vertrouw bij dit soort beoordelingen alleen op een gekwalificeerde professional om nauwkeurige resultaten te garanderen!