Hoe kleuren in kinderkamers geheugen en leren beïnvloeden | WK (World Kids)

“Kleurrijk leren: Wetenschappelijk bewezen effectiviteit van kleurgebruik bij kinderen voor verbeterd geheugen en leerprestaties.”

Hoe kleuren in kinderkamers geheugen en leren beïnvloeden WK (World Kids)

Ontdek de stimulerende kracht van rood en de balancerende werking van groen. Blauw bevordert heldere communicatie. Chromotherapie, een van de liefste technieken binnen de holistische geneeskunde, wordt al tientallen jaren toegepast vanwege de positieve invloed op fysieke, emotionele en spirituele aspecten. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze methode. In het International Journal of Pediatrics (2014) onderzocht Maryam Ajilian Abbasi bijvoorbeeld het gebruik van kleuren bij het inrichten van kinderkamers. Ontdek wat kleuren voor jou kunnen betekenen.

Kies de juiste kleuren voor een perfecte sfeer in huis! Voordat je begint met schilderen, bedenk eerst welke sfeer je wilt creëren. Wil je een lichte en luchtige kamer, of juist iets gezelligs en knus? Denk hier goed over na om de juiste sfeer in huis te bereiken.

Elke kleur heeft zijn eigen waarde en resonantie met ons lichaam, zowel biologisch als cultureel. Kleuren hebben altijd effect op ons, bewust of onbewust, en dit effect wordt beïnvloed door de context. Laat je ontspannen door het knetterende rood van de open haard, maar voel angst in het bos waar je percepties oncontroleerbaar kunnen zijn. Leer hoe kleuren jouw emoties en stemmingen kunnen beïnvloeden.

Did you know that colors can have a significant impact on children’s emotional and cognitive development? Unlike adults, children have less endurance, and their energy bodies are exposed to fewer stressful situations caused by diet, drugs, and other environmental factors. As a result, colors can have an immediate and more noticeable effect on them. From improved emotional development to reduced anxiety and aggression, better sleep quality, and even enhanced cognitive function, targeted use of colors can significantly improve children’s wellbeing. Additionally, it can aid in better organizing their thoughts and improving their overall cognitive function. Dive into the science behind the power of color in child development and see how you can harness its potential.”

Bekijk meer  3 leuke manieren waarop kinderen kunnen tekenen met gewone materialen | WK (World Kids)

hoe kleuren in kinderkamers geheugen en leren beinvloeden

Wil je de perfecte rustgevende omgeving creëren voor je baby? Vermijd dan felle kleuren en contrasten, grijze of zwarte stippen. Kies in plaats daarvan voor kalmerende tinten zoals pastelkleuren en lichtgroen. Volgens colorist June McLeod zijn baby’s veel gelukkiger in deze kleuren. Als je wilt afwijken van traditionele roze of blauwe kamers, kies dan voor een lichtpaars, unisex effect. Voor een gevoel van veiligheid en bescherming kun je het plafond in koraal, perzik of roze schilderen.

Gebruik hoofdkleuren en voeg levendige tinten toe voor een opbeurend effect, maar houd de materialen en vormen van games en interieurelementen zacht. Het is nuttig om deze informatie te hebben als inspiratie, maar het moet subtiel worden toegepast en verborgen om een rustige sfeer te creëren tijdens stille momenten.

Als je kinderen groter worden, kun je de hoeveelheid licht en kleurintensiteit geleidelijk verhogen. Onthoud echter dat sommige kinderen, die meer gevoelig of verlegen zijn, zich beter voelen bij meer subtiele kleurtinten.

Vermijd dan geometrische patronen op de muren en ga voor blauwe tinten die je helpen concentreren. Combineer dit met crèmekleuren en vermijd zure tinten die hoofdpijn en prikkelbaarheid veroorzaken. Voor romantische afspraakjes zijn koraalrood en blauwviolet perfect, ze creëren een inspirerende sfeer. En als je kinderen hebt, voeg dan wat paars toe aan hun omgeving om hun creativiteit te stimuleren.

Over het algemeen hebben deze kleuren invloed op het geheugen en leren van kinderen:

  • Blauw verhoogt de creativiteit en zorgt voor een frisse en ontspannen omgeving. Pas wel op, want te veel blauw kan een deprimerend effect hebben en gevoelens van verdriet oproepen. Ontdek hoe je het beste blauw kunt gebruiken om een positieve sfeer te creëren.
  • Rood symboliseert passie en krachtige emoties zoals liefde en opwinding. Op scholen kan het samen met andere kleuren worden gebruikt omdat het ondersteuning biedt bij gedetailleerde en herhalende taken.
  • Vermijd thuis, tenzij er kleine vlekken van deze kleur zijn.
  • Maak kennis met geel: een kleur die niet alleen geluk en zonnigheid uitstraalt, maar ook de intelligentie stimuleert – vooral bij kinderen. Let er wel op dat je niet te veel geel gebruikt, anders kan het leiden tot stress en overbelasting. Kortom, geel is een geweldige kleur voor jong en oud, zolang je het met mate gebruikt.
  • Groen: de kleur van overvloed en ontspanning. Het is zelfs goed voor je gezondheid!
  • Roze heeft een kalmerend effect en kan de hartslag verlagen.
  • Paars: stimuleert reflectie, creativiteit en logisch denken.
  • Veel scholen gebruiken oranje omdat het het kritisch denken en geheugen stimuleert en over het algemeen de prestaties op school verbetert.
Bekijk meer  Beste kleurencombinaties voor kinderen: creativiteit en welzijn verbeteren | WK (World Kids)

Laat de kleuren stralen! Maar vergeet niet rekening te houden met de leeftijdsgroepen en hun specifieke ontwikkelingsbehoeften die we willen bevorderen bij kinderen.