De stadia van tekenontwikkeling bij kinderen: 0-6 jaar | WK (World Kids)

Tekenen is een fundamentele vorm van expressie voor kinderen, waardoor ze kunnen communiceren, hun creativiteit kunnen verkennen en hun cognitieve en motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Van de vroege krabbels tot meer verfijnde en gedetailleerde tekeningen, de stadia van de tekenontwikkeling bij kinderen zijn fascinerend om te observeren. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van tekenen van 0 tot 6 jaar verkennen, de belangrijkste mijlpalen benadrukken en inzicht geven in de betekenis van elke fase.

de stadia van tekenontwikkeling bij kinderen 0 6 jaar

Fase 1: Krabbelen (0-2 jaar)

Tijdens de eerste fase van de tekenontwikkeling houden kinderen zich bezig met krabbelen. Deze fase begint meestal rond de 12 maanden en gaat door tot ongeveer 2 jaar oud. In dit stadium gebruiken kinderen willekeurige en ongecontroleerde markeringen op het papier, waarbij ze de beweging van hun handen verkennen en experimenteren met verschillende materialen, zoals kleurpotloden, potloden of stiften. Door te krabbelen kunnen kinderen hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie ontwikkelen, wat de basis legt voor meer gecontroleerd tekenen in de toekomst.

Fase 2: Pre-Schematisch (2-4 jaar)

Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar komen kinderen in de pre-schematische fase van tekenen. In dit stadium beginnen hun tekeningen objecten en mensen op een vereenvoudigde manier weer te geven. Kinderen kunnen ronde vormen maken om gezichten, lijnen voor lichamen en basisvormen voor objecten weer te geven. Kleuren kunnen worden geïntroduceerd, maar ze worden vaak op een willekeurige manier gebruikt. Pre-schematische tekeningen worden meestal gekenmerkt door de afwezigheid van details en evenredigheid. Deze fase weerspiegelt het groeiende begrip van kinderen van symbolen en hun vermogen om betekenis over te brengen door middel van hun tekeningen.

Bekijk meer  Waarom helpt kleuren ADHD? | WK (World Kids)

Fase 3: Structuur (4-6 jaar)

Van 4 tot 6 jaar gaan kinderen door naar de schematische tekenfase. Deze fase wordt gekenmerkt door een meer gestructureerde benadering van tekenen, naarmate kinderen meer herkenbare vormen en details in hun kunstwerken gaan verwerken. Ze beginnen objecten en mensen af ​​te beelden met geometrische basisvormen, zoals vierkanten, driehoeken en rechthoeken. Kinderen ontwikkelen ook een gevoel van evenredigheid en hun tekeningen worden meer georganiseerd en samenhangend. Kleuren worden doelgerichter gebruikt en weerspiegelen het groeiende begrip van kleurensymboliek bij het kind.

Fase 4: Picturaal (4-6 jaar)

De picturale fase, die overlapt met de schematische fase, vertegenwoordigt de laatste fase van de tekenontwikkeling voordat kinderen overgaan naar meer realistische en representatieve kunst. Tijdens deze fase beginnen kinderen meer realistische details in hun tekeningen op te nemen. Ze kunnen gelaatstrekken, ledematen en andere specifieke kenmerken aan hun afbeeldingen toevoegen. Het gebruik van perspectief en ruimtelijke relaties wordt duidelijker naarmate kinderen met verschillende gezichtspunten experimenteren. Het picturale podium toont de verbeterde observatievaardigheden van kinderen en hun vermogen om de wereld om hen heen na te bootsen door middel van hun tekeningen.

Conclusie

De stadia van de tekenontwikkeling bij kinderen van 0 tot 6 jaar zijn fascinerend om te observeren en spelen een cruciale rol in hun algemene cognitieve en motorische ontwikkeling. Van de vroege krabbels tot de meer verfijnde picturale voorstellingen, elke fase vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de artistieke ontwikkeling van een kind